van coaching naar online

van coaching naar een online bedrijf in 5 stappen en welke hulp schakel je in?

In het artikel 5 redenen om van je coachingsbedrijf een online bedrijf te maken geef ik meer dan voldoende argumenten om het avontuur echt aan te gaan. Maar hoe dóe je dat nou? En hoe word je er succesvol mee?

Het veranderen van je bedrijf behelst meer dan de techniek die er nodig is om dat te doen. De belangrijkste stappen zijn organisatorisch en inhoudelijk.

over Jan Willem

Jan Willem is creatief, zit vol ideeën en heeft ondertussen decennia ervaring in ondernemen en veranderprocessen.

Hij helpt jou graag op weg om jouw business online te brengen.

 

neem contact op

Stap 1 Schep Helderheid voor jezelf

Het beroep Coach is betrekkelijk nieuw. De ontwikkelingen in het vakgebied gaan razendsnel. En dat is niet voor niets. Coaches worden ingeschakeld op zeer uiteenlopende gebieden van Business coach tot personal yoga trainer, van Sensualiteits coach tot spiritueel coach. Een ontwikkeling die perfect past in onze post moderne tijd waar we onze werkelijkheid zelf invullen en vormgeven.
Ik zie veel ondernemers die een significant deel van hun energie besteden aan het vertellen hoe nuttig het wel niet is om een coach te nemen. Goed nieuws: Dat hoef je niet meer te doen! We’ve got it! Focus op je eigen verhaal! Wat heb JIJ de wereld te bieden?

Rechtvaardiging coaching

Desalniettemin is het goed om jezelf in het eerste deel van jouw proces bewust te maken hoe jij coaching ziet. Een heldere definitie voor jezelf maakt namelijk jouw rol helder. Voor jezelf en vooral voor de gecoachte. Zorg dat je deze definitie paraat hebt.

Wikipedia geeft de volgende beschrijving van coaching: “Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding op basis van een gelijkwaardige een-op-een-relatie. De gecoachte leert, de coach ondersteunt en begeleidt dit leerproces. Binnen het coachingstraject worden de doelen vooraf bepaald. Het doel van coaching is het vergroten van de persoonlijke effectiviteit en professionele bekwaamheid van de gecoachte. Coaching van groepen is ook mogelijk. De coach zoekt dan naar collectieve patronen in gedrag en denken in de groep.
Kenmerkend van een coachingstraject is dat de coach door de gecoachte wordt uitgezocht. In het coachingstraject is de coach degene die het leerproces begeleidt en monitort en de cliënt of wordt ‘gecoacht’. De cliënt bepaalt het doel: de coach stelt vragen, geeft adviezen en voegt waar nodig kennis toe. De klant blijft zelf verantwoordelijk voor zijn of haar beslissingen.
Coaching kan inhoudelijk zijn of meer procesmatig. Bij inhoudelijke coaching is de coach iemand die een bepaald traject al heeft doorlopen en die iemand anders daarin adviseert.”

wat is JOUW niche?

De meeste ondernemers wéten wel wat ze doen maar zijn er zich niet altijd bewust van. Veel coaches werken intuïtief en zijn gericht op het maken van minder sales maar dan wel grotere. Je kan daardoor relatief veel van jezelf in een verkoop stoppen. Bij online verkopen ligt dat anders. Je wil helder bij je klanten krijgen wat jouw grote verhaal is en hoe je klanten dat bij jou kunnen halen. Vragen die je kan beantwoorden zijn:

  • Wat doe JIJ precies?
  • Welke transformatie bewerkstellig jij bij jouw klanten?
  • Hoe komen ze binnen en hoe gaan ze weer weg?
  • Welke methode gebruik je?
  • Wat zijn de voor jou relevante ervaringen in jouw leven?
  • Wat zijn de relevante opleidingen?
  • Met welke stromingen voel jij je het meest verbonden?

 

Stap 2 welke Producten ga je verkopen

Een definitie van een product is: “Een product in economische zin is alles wat kan worden aangeboden op de markt om aan een vraag te voldoen. Een product kan daarbij een tastbaar goed zijn, zoals een artikel in een winkel, maar ook een dienst.”
Het productdenken, het bekijken van de diensten die jij kan leveren in de vorm van een product, maakt jouw leven als online-ondernemer veel makkelijker.

Wat ga je verkopen / Wat is de dienst die je levert?

Denk hierbij primair aan de transformatie die jij kan leveren. Van waar breng jij normaliter iemand naar waar? Ga je hier een cursus van maken? Begeleid je mensen normaliter door middel van het geven van kennis? van inzicht? laat je mensen zelf tot conclusies komen? Of is er een grotere waarheid die je aanhangt?

Voorbeeld: Een LifeCoach verkoopt haar diensten in de vorm van coachingstrajecten aan op het gebied van Stressvermindering. Dat doet ze in 1 op 1 sessies die 1, 5 uur duren in haar werkruimte. Ze heeft talloze cursussen en opleidingen gedaan en weet in haar sessies precies wat ze moet doen. Ze heeft haar eigen methode ontwikkelt om in zeven stappen een rustiger leven te ervaren. Het product dat ze online gaat verkopen is: “in 7 stappen een rustiger leven.”

Hoe ga je dat doen?

Online coaching bestaat bijna altijd uit stappen. Schrijf de stappen van je product uit. Er zijn veel methoden om dat te doen en de een is niet beter dan de ander. Ik werk zelf graag met mindmaps om de enorme hoeveelheid informatie overzichtelijk te houden.

Hoe ga je dat online leveren?

Bij de meeste coaches gebeurt de magie in het gesprek. in een 1 op 1 setting in je praktijk kamer, tijdens wandelsessies of op locatie. Hoe ga je die inzichten bij je klant krijgen? Gebruik je video? Gebruik je audio? Tekst? Bedenk wat je zou willen dat je klant doet en bedenk vervolgens hoe jij dat voor elkaar krijgt om dat hij of zij dat ook daadwerkelijk doet. Wat voor tools gebruik jij om te zorgen dat een cliënt ergens doorheen beweegt in plaats van er omheen?

 

Stap 3 Techniek. Hoe krijg je de content bij je klanten?

Als je een globaal idee hebt van je product(en) en hoe het zou moeten werken dan kan je je oriënteren op de technieken die je nodig gaat hebben.
In het artikel “5 technieken om online content te verspreiden. Voor en nadelen” geef ik een overzicht van de meest gebruikte technieken die een rol spelen bij de verspreiding van content. De besproken technieken zijn: 1. Apps, 2. email, 3. Website, 4. LMS en 5. platform. In een notendop:

1. Apps.

Idealiter zit jij als Coach in de broekzak van je coachy. Idealiter kan jouw coachy elk moment van de dag bij de content van jouw cursus en heb jij de volledige controle over de ervaring die hij of zij heeft. Er is geen twijfel over mogelijk dat het hebben van een App een groot voordeel is zowel om je inhoudelijke doelen te bereiken als om je te onderscheiden van je concurrenten. De voordelen zijn legio: De distributie is goed geregeld. Je kan alles doen wat je wil. De vormgeving is geheel aan jou. Je hebt de hele customer journey in eigen hand. Het grootste nadeel is dat het ontwikkelen van een app niet eenvoudig is en niet altijd goedkoop. Lees mijn artikel over het (laten) bouwen van een app.

2. Email

Zonder enige twijfel is het delen van jouw content via email de eenvoudigste oplossing. Je maakt een serie mails die je al dan niet automatisch kan versturen als iemand iets van je koopt. Het voordeel van deze oplossing is de eenvoud. Het is makkelijk te implementeren en kost bijna niks. Het nadeel is dat door het de vorm wel erg moeilijk is om het gevoel van waarde over te brengen. De meeste klanten ervaren het ook als een goedkope oplossing.

3. Website

Je kan pagina’s aanmaken in je website die je afschermt voor het algemene publiek en die je alleen voor betalende klanten beschikbaar maakt. Afhankelijk van de techniek die je gebruikt voor je website zijn daar oplossingen voor. Het meest gebruikte platform WordPress biedt daar plugins voor aan.
Het grote voordeel van deze oplossing is dat je veel controle hebt over hoe je cursus er uitziet en dat je zelf steeds kan aanpassen. Nadeel is dat je met een membership oplossing alleen de toegang kan reguleren. Als je meer wil, zoals controleren wie er wat gedaan heeft, huiswerk meegeven, of als je van plan bent om veel verschillende cursussen aan te bieden dan zijn de mogelijkheden van deze oplossing snel beperkend.

4. Digitale leeromgeving (LMS)

Het neusje van de zalm als je online leerstof aanbiedt is natuurlijk een leeromgeving waar jouw klanten kunnen inloggen, hun cursussen kunnen bekijken, waar voortgang bijgehouden kan worden, waar je de volgorde van het materiaal kan regelen etc etc.

De voordelen liggen voor de hand: Je bent voorbereid op opschalen, je hebt alles in eigen hand, je kan je klant uitstekend bedienen en je focussen op je customer journey en je content.

Als je een goede leeromgeving hebt dan zal je klant een veel groter effect merken van jouw producten en daarmee tevredener zijn. Dé sleutel tot succes

Nadeel is dat het een grotere drempel kan zijn om te nemen. Er moeten nogal wat organisatorische en technische zaken besloten worden. Als je alles uitbesteedt kan het daarmee ook duur worden. Zie ook het laatste deel van dit artikel: welke hulp schakel ik in?

5. Platform

Ook zijn er platformen die de leeromgeving voor jou gemaakt hebben en die jij kan huren. Je bespaart jezelf hiermee de moeite van het inrichten van een eigen leeromgeving. Dergelijke platformen zoals: Kajabi, Academy of Mine, Udemy bieden veel verschillende oplossingen.

Voordelen zijn dat het makkelijker in te richten is, dat er vaak templates te koop zijn waardoor je materiaal er al snel goed uit ziet.

Nadelen zijn dat het vaak duur is en ook duur blijft. Je betaalt maandelijks of je betaalt een deel van de omzet. Je zit vast aan het platform en hebt dus minder controle over je platform.

 

Stap 4. Onderscheid jezelf

Nu ben je er klaar voor om je boodschap te laten zien aan de wereld.Hoe zorg je dat je opvalt tussen die duizenden anderen. Over branding zijn boekenkasten vol geschreven en ze hebben allemaal 1 ding gemeen: Wees consistent & wees congruent.

Congruentie

Alle onderdelen van je branding moeten met elkaar in overeenstemming zijn. Je boodschap moet in het verlengde van je Missie en Visie liggen. De kleuren die je gebruikt moeten passen bij de sfeer die je wil uitstralen. De tone of voice moet passen bij je doelgroep. etc etc

Consistent

Jij als ondernemer bent vooral gewend te vernieuwen en bezig te zijn met nieuwe kansen. Vernieuwing en verandering zit dus waarschijnlijk in jouw bloed. Jouw klant heeft echter behoefte aan voorspelbaarheid. De uitingen die je nu doet klinken lang door. Zorg dat je dus niet vergeet het verhaal van je product, jouw reden waarom je dit product gemaakt hebtkeer op keer te vertellen en te herhalen.

Een goede branding kan je hier enorm helpen.

Stap 5. Marketing and sales

Nu je je bedrijf hebt staan, je onderwerp weet, je producten hebt gemaakt en je ze kan verspreiden is het tijd voor de verkoop.

Wie is je klant? Je expliciet richten op mensen die daadwerkelijk iets aan jouw product hebben is bewezen het meest effectief. Elke vorm van marketing kost tijd en energie en die kan je maar één keer besteden. Richt hem dus op de juiste groep mensen.
Zet jezelf in de schoenen van je klant. Neem de tijd om je echt te verdiepen in je klant. Hoe voelt je klant zich? wat vindt hij of zij belangrijk in het leven? 80% van de mensen koopt een product ergens omdat ze zich verwant voelen met het merk. Verbindt je met die waardes.
Vertel je verhaal (op alle mogelijke kanalen). Jouw “Big why”, de reden waarom je doet wat je doet, maakt je geloofwaardig. Dit verhaal moet door al jouw uitingen naar buiten sijpelen. In de uitingen op social media, in je vormgeving in de quotes die je gebruikt.

Voor online coaching geldt nog meer dan voor andere producten en diensten: Zorg dat je contact maakt met je (potentiële) klant. Bouw de relatie langzaam uit.

Maak gratis producten waarin je laat zien dat je echt waarde kan leveren en dat jouw digitale omgeving bij uitstek geschikt is om jouw klanten over de hobbels heen te helpen waar zij tegen aanlopen in het leven.

 

 

Tot slot… welke hulp schakel ik in?

Alle informatie over alles is te vinden op internet. Je kan alle wielen zelf uitvinden. Vaak komt het neer op een afweging tussen snelheid en geld.

 

Probleem 1: Het lukt maar niet

Je komt maar niet verder en je doet je best maar er komt maar geen online cursus of programma.

Dit is het meest voorkomende probleem bij ondernemers die online content willen aanbieden. Er wordt geploeterd en gewerkt en veel ondernemers haken af. En proberen het later nog eens, etc etc.

Hoe komt dit?

Het antwoord is net zo simpel als dat het onbevredigend is. Het is misschien niet moeilijk maar het is zeker niet simpel. De stappen in het proces zijn niet moeilijk maar het zijn er wel veel. Voor veel onderdelen is de volgorde waarin de stappen doorlopen moeten worden ook nog eens belangrijk. Het bewaken van dat proces vraagt veel van je.

Oplossing:

Het inschakelen van hulp hierbij kan zeer effectief zijn. Iemand met ervaring met dit proces kan samen met jou een stappenplan maken en deze ook bewaken. Het zal je grip op het proces verhogen, de snelheid waarmee je het doorloopt vergroten en de kwaliteit van je cursus aanzienlijk verhogen.

 

Probleem 2: Software

Je komt maar niet uit de software die je zou moeten gebruiken. Je twijfelt, besluit, probeert en loopt tegen leercurves aan. De prijzen zijn ondoorzichtig en wat je voor je geld krijgt is ook nog eens onduidelijk.

Logisch! Je bent een coach en geen automatiseringsspecialist. Wist je dat nog steeds het leeuwendeel van de automatiseringsprojecten mislukken? En dat komt omdat de mensen die de oplossingen bedenken niet de mensen zijn die de eisen formuleren. De vertaalslag van wat je WIL maken naar wat je nodig hebt is gewoon moeilijk. punt.

Automatiseringsproblemen zijn vaak taalproblemen. Een gebruiker of opdrachtgever bedoelt vaak hele andere dingen dan dat iemand die een oplossing biedt.

Oplossing: Praat met een ervaringsdeskundige. Gesprekken hierover zullen je niet alleen inzicht geven in wat er kan en wat er niet kan, het zal je ook inzicht geven in hoe je een technische oplossing moet implementeren.

Probleem: Het wordt niet zoals je wil

Je weet hoe je je cursus wil hebben, je hebt duidelijke scripts, je hebt een platform waarop het moet komen maar …. het ziet er niet uit. Je boodschapt komt niet over omdat het beeld wat de cursus oproept amateuristisch is en niet aan jouw eigen, hoge standaarden voldoet.

 

Het derde probleem dat vaak voorkomt is een goed oplosbaar probleem. Je kan een vormgever inschakelen die de grafische onderdelen voor zijn rekening neemt. Als je zelf het maken van het uiterlijk een leuke taak vindt dan kan je ook investeren in het laten maken van een brandbook.

Een vormgever of brandingsspecialist kan standaarden voor je definiëren, fonts helpen uitkiezen, kleuren paletten bepalen en voorbeelden maken hoe je een consistent beeld via de verschillende kanalen kan laten zien. Vaak kan iemand je ook op weg helpen met welke programma’ je hiervoor het beste kan gebruiken.

Geheime tip van Jan Willem: